318 Reviews
Beoordeeld met 5/5
318 Google reviews
Bel voor een prijsindicatie

Vochtige kelder

Heb je een vochtige kelder en wil je weten hoe je dat kunt aanpakken? Wij van kelderwaterdichtmaken.nl helpen je graag. In dit artikel leggen we uit hoe je vocht in kelder herkent, welke mogelijke oorzaken er zijn en welke stappen je kunt nemen om je vochtige kelder te behandelen. We vertellen je ook hoe je vochtproblemen in de kelder kunt voorkomen. Lees verder en ontdek hoe je jouw kelder weer vochtvrij maakt zonder grote chaos of dure herstelwerkzaamheden. Om je kelder waterdicht te maken ben je bij ons aan het juiste adres.

Hoe herken je vochtproblemen in je kelder?

Let op verschillende signalen die kunnen wijzen op een vochtige kelder. Je kunt bijvoorbeeld een muffe lucht ruiken of vochtplekken zien op de keldermuren. Ook kun je vocht voelen wanneer je de muren aanraakt. Soms zie je zelfs schimmelvorming, wat vaak ontstaat door hoog grondvocht of slechte ventilatie. Een natte kelder voelt kil, oncomfortabel en ruikt niet fris. Veelvoorkomende problemen zijn:

  • Condens op de muren: Als je druppels tegenkomt, kan dat wijzen op slecht geventileerde ruimtes. Ook is er in dit geval altijd vocht aanwezig.
  • Optrekkend vocht: Je ziet dan donkere plekken die van onder naar boven lopen. Dit komt door druk van het grondwater wat in de kelder vaak voorkomt.
  • Kimnaad die vochtig blijft: Dat is de verbinding tussen muur en vloer. Op deze manier heken je ook vocht in je kelder. Om een kelder vochtvrij de maken is het belangrijk om naar de oorzaak van vocht te kijken. 
  • Lekken in leidingen of afvoerbuizen: Soms herken je dit aan plasjes water. De wanden en vloeren zijn dan ook meestal nat. Wanneer je weet wat er precies mis is kun je naar de beste oplossing zoeken. 

Voorbeeld vochtproblemen in de kelder

Een vriend van me ontdekte schimmel achter een stellingkast, hij had nooit gedacht dat vocht in de kelder zo onopvallend kon binnensluipen. Zijn spullen waren aangetast en de lucht was benauwd. Dat was een duidelijke waarschuwing: neem vochtige plekken altijd serieus. De kelder is vochtig wanneer bijvoorbeeld grondwater omhoog loopt, maar zoals je eerder hebt kunnen lezen zijn er meerdere oorzaken vochtige kelder. Zeker in vochtige periodes.

Oorzaken van een vochtige kelder

Vochtige kelders kunnen ontstaan door verschillende oorzaken. Hier zie je de belangrijkste oorzaken van vochtproblemen:

1. Optrekkend vocht in de kelder

Jij kunt last krijgen van opstijgend vocht als het grondwateromhoogtrekt door poreuze stenen. Dat gebeurt wanneer de woning geen goede waterkering heeft. Wanneer grondwater omhoog loopt kan het infiltrerend vocht en het insijpelen van water voor heel wat problemen zorgen. Voor het vochtvrij maken van de kelder is het voor ons belangrijk om alles goed te controleren. Zo blijft verdere schade beperkt. 

2. Vochtproblemen in je kelder en doorslaand vocht

Soms dringt regenwater door de buitenkant van je kelder naar binnen. Dat heet doorslaand vocht. Het komt voor als je kelderwanden poreus zijn of als er scheuren in de muren zitten. Je denkt misschien ‘dit zal nooit in de kelder voordoen ‘, maar dit is juist iets wat in de kelder gebeurd.

3. Gebrek aan ventilatie en vocht in de kelder

Ventilatie in de kelder is cruciaal. Als je de ruimte niet lucht, blijft er vochtige lucht hangen en krijg je schimmelvorming. Je ruikt een muffegeur en ziet soms condens op ramen of leidingen. Echter, is vocht op de leidingen niet altijd zichtbaar.

4. Lek in een waterleiding of afvoer- of rioolbuis

Een kleine lekkage kan grote gevolgen hebben. Als er water in de kelder sijpelt, kan de keldervloer vochtig worden en ontstaan er onzichtbare plekken achter kasten of schotten. Het is in dit geval belangrijk dat je de kelder behandelt met een waterdichte middel, ook is het te allen tijde belangrijk dat je de buitenkant van je kelder behandelt met goede middelen. Dit doe je uiteraard voordat er een probleem in de kelder ontstaat. Helaas zijn we er vaak te laat bij en kan vooral infiltrerend vocht langs de vloer of muren voor problemen zorgen.

5. Kimnaad niet goed afgedicht

De aansluiting tussen de vloer en de wand is een zwakke plek. Wanneer dit niet goed is gedicht, laat de kimnaad vocht door. Dat merk je als er na een regenbui ineens water op de grond staat. Het is uiteraard belangrijk dat alle vocht er afgevoerd wordt en op deze manier lukt dat niet. Ook is het belangrijk om voldoende te ventileren. 

Bij kelderwaterdichtmaken.nl zien we dat deze oorzaken vochtige keldervaak samenkomen. Een slecht onderhouden kelder krijgt al gauw grondvocht, waardoor de keldermuren steeds natter worden. Vocht kan zich nooit vanzelf laten verdwijnen waardoor alle spullen in de kelder vocht opnemen. Deze kun je uiteraard later weggooien. 

Gevolgen van vocht in de kelder

Vochtproblemen brengen veel ongemakken met zich mee. Ze leiden niet alleen tot verder schade, maar beïnvloeden ook de gezondheid van iedereen in huis. Vochtproblemen behandelen we graag omdat het gewoon erg slecht is voor de gezondheid. 

Vocht in de kelder en  gezondheidsproblemen

Een muffe lucht en schimmels kunnen allergieën en ademhalingsklachten verergeren. We kunnen uiteraard niet zomaar keldermuren injecteren. Hierbij is het belangrijk dat alles van tevoren goed schoongemaakt en geventileerd wordt. Keldermuren waterdicht maken is een echte klus voor professionals.

Ongedierte in de kelder bestrijden

Een vochtige kelder trekt vaak insecten aan. Sommige bewoners merken ineens dat zilvervisjes en andere beestjes zich in de donkere hoeken nestelen. De oplossing is hier natuurlijk niet alleen goed ventileren, maar ook alle vocht aanpakken. 

Vocht in de kelder en schade aan je woning

Muren kunnen gaan afbrokkelen door doorslaand vocht. Ook de keldermuur kan poreus worden, waardoor de kelder uiteindelijk moeilijker vochtvrij te maken is. Hierbij is het belangrijk om naar de foundations of ondergronds van aquaplan van je woning te bekijken. 

Salpeter en witte uitbloei

Door langdurige blootstelling aan grondvocht komen zouten naar de oppervlakte. Dat ziet er wit en korrelig uit en kan verf of stucwerk doen afbladderen.

Mijn collega had een klant wiens meubels in de vochtige kelder beschimmeld raakten. De klant verloor kostbare fotoalbums en boeken. Dat soort situaties komt vaker voor als je de signalen van vochtproblemen negeert.

Doe meteen iets aan vochtproblemen in je kelder

Merk je vochtplekken, ruik je een muffe geur of ontdek je een lek? Wacht niet tot het vocht zich verder verspreidt. Als je direct actie onderneemt, voorkom je erger:

  • Ventileer de kelder door ramen en roosters te openen, zeker in droge periodes.
  • Check de kimnaad en muren op barstjes en scheuren, want daar kan grondvocht naar binnen dringen.
  • Controleer leidingen op lekkende plekken. Als je denkt dat er een lek is, schakel dan een expert in.
  • Verwijder direct beschimmelde materialen om verdere besmetting te vermijden.
  • Meet de luchtvochtigheid met een goedkope hygrometer. Die geeft snel aan hoe hoog de vochtigheid is.

Een goede buur vertelde me dat hij ooit een klein lek in een leiding had. Hij dacht dat het niet zo’n vaart zou lopen, maar na een paar maanden stond er een flinke plas water in de kelder en moest hij zijn muur laten openbreken om de schade te herstellen. Dat was een dure grap.

Zo behandel je de belangrijkste oorzaken

Je vochtige kelder behandelen kan op verschillende manieren. De kelder kan op verschillende manieren worden aangepakt, maar jij moet eerst weten om welk soort vochtprobleem het gaat.

Kelderdrainage en vocht in kelder

Met kelderdrainage zorg je dat het water weg kan. Je plaatst een drainagesysteem dat grondwater of infiltrerend regenwater naar een afvoer leidt. Zo ontstaat er geen plasvorming in de kelder. Drainage werkt vooral goed bij infiltrerend vocht en natte kelder problemen.

Kelderafdichting vochtige keldermuren

Een waterdichte kelder krijg je door de binnenkant van je keldermuren of zelfs de buitenmuren af te sluiten met een speciale coating. Denk aan bitumen of cementgebonden producten. Dit maakt de kelderwand waterdicht, zodat vocht niet naar binnen sijpelt. Let ook goed op de kimnaad, want daar dringt water vaak binnen.

Luchtbehandeling en een vochtige kelder behandelen

Slechte ventilatie veroorzaakt soms vochtproblemen. Plaats ventilatieroosters of mechanische systemen als de lucht in de kelder te vochtig is. Een luchtontvochtiger kan helpen wanneer de luchtvochtigheid hardnekkig hoog blijft.

Muren injecteren als tijdelijke oplossingen kelderdichting

Heb je opstijgend vocht door grondvocht? Dan kun je de keldermureninjecteren met een vochtwerende gel. Dat vormt een barrière, zodat het vochtniet langer omhoog trekt. Deze methode werkt vaak bij oude kelders zonder goede waterkering.

Onze gratis analyse en werkwijze

Wij van kelderwaterdichtmaken.nl gaan graag met je in gesprek over de oorzaken van de vochtige kelder en welke oplossing het best bij je situatie past. Dit is hoe we te werk gaan:

Gratis analyse om de belangrijkste oorzaken van vochtproblemen te vinden

We komen bij je langs en bekijken de keldermuren, de keldervloer en alle plekken waar water kan binnendringen. Onze professionals weten meestal direct wat er aan de hand is en wat er moet gebeuren. 

Rapport en advies om natte kelder droog maken

We leggen vast wat het vochtprobleem is en geven je een helder advies voor definitieve vochtbestrijding. Dit bespreken we op kantoor met onze collega’s en uiteraard ook met jou als klant. 

Voorstel op maat om de kelder weer op te knappen 

We schatten de kosten en het tijdspad in. Je ontvangt een offerte die past bij jouw wensen en budget. Zo kun je later op je gemak alles even goed bekijken en een weloverwogen beslissing nemen. 

Uitvoering en vochtige kelder behandelen

Daarna voeren we de kelderdichting, kelderdrainage of injectie uit, afhankelijk van wat het beste werkt. Dit doen we met de beste mannen die we hebben zodat we zeker weten dat het probleem verholpen wordt.

Controle na de werkzaamheden

We checken of alle vochtproblemen in de kelder zijn opgelost, zodat je geen last meer hebt van schimmel of vervelende geurtjes. De controle na de werkzaamheden is erg belangrijk om zeker te weten dat alles goed is gegaan.

Vocht in de kelder voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Zorg dat je je kelder goed onderhoudt en let op enkele simpele tips:

  • Regelmatig ventileren: Frisse lucht weert de muffe lucht en schimmelvorming.
  • Goede afvoer: Houd goten en afvoerputjes vrij van vuil, zodat regenwater niet tegen de keldermuren blijft staan.
  • Inspecteer leidingen: Zoek naar druppels of vochtigheid bij kranen en afvoerbuizen.
  • Controleer de kimnaad: Een kleine kier kan veel problemen veroorzaken.
  • Hou de kelder droog: Zet natte spullen niet zomaar in de kelder, want ze verhogen de vochtige lucht.

Een klant vertelde mij dat hij de kelder enkel als wasruimte gebruikte. De wasmachine lekte een beetje, waardoor hij voortdurend een natte vloer had. Dat had hij niet door. Toen hij dat eenmaal oploste, verdwenen de vochtproblemen vanzelf.

Wij helpen je graag vochtproblemen in de kelder oplossen

Een vochtige kelder kan op allerlei manieren ontstaan. Misschien speelt optrekkend vocht een rol, misschien is er sprake van lekkage, of is er sprake van slechte ventilatie waardoor de lucht te vochtig blijft. Al deze oorzakenkunnen leiden tot schade, schimmels en een minder prettige woonomgeving. Gelukkig kun je je kelder bestrijden met verschillende technieken. Denk aan kelderafdichting, kelderdrainage, luchtbehandeling of muren injecteren.

Vocht bestrijden is voor ons geen enkel probleem

Wacht niet tot de houten kasten wegrotten of je waardevolle spullen beschimmelen. Vochtige kelders aanpakken is nodig om verdere schade te voorkomen. Je kunt de kelder weer fris en droog maken, zodat je er zonder zorgen spullen kunt opslaan of zelfs een extra hobbyruimte van kunt maken.

Vraag een gratis offerte aan

Heb je last van een vochtige kelder en wil je je kelder weer vochtvrij te maken? Neem dan contact op met het team van kelderwaterdichtmaken.nl. Vraag gerust een gratis offerte aan om te zien hoe wij het bestrijden van vocht in jouw kelder aanpakken. Wij zorgen ervoor dat je kelder droger en gezonder wordt. Zo voorkom je oorzaken van een vochtige kelder en beperk je problemen in de toekomst. Wij staan voor je klaar.